hur man sår is växtfrön

Is växter har köttiga, saftiga blad och är ursprungligen från karga, torra, varma områden i världen som Sydafrika. Beroende på sort, klassificeras de som perenner, under buskar eller annu kompatibla med många olika klimatzoner. Is växter är lätta att växa och kan planteras från frö när trädgårdsmästare har bestämt vilken sort de vill ha i sin trädgård.

Steg ett – en genomgång av is Växter

Trädgårdsmästare bör välja vilken typ av Isväxt de vill växa beroende på dess avsedda användning. Nästan alla Ice växter kan användas som marktäckare även om majoriteten inte tål gångtrafik.

Familjen (isörtsväxter eller Ficoidaceae) innehåller 135 släkten och omkring 1900 arter. Inte alla av dessa sorter är utbytbara. Vissa är tätare, vissa har större blommor och vissa har tyngre lövverk. De flesta av dessa anläggningar har attraktiva bladverk och de som blomman finns i en mängd olika färger. När en trädgårdsmästare har beslutat om sorten, är nästa steg att förvärva frön.

Steg två – Ice växtfrön

De flesta lokala plantskolor säljer Ice Frön och de kan köpas från ett antal utsädesföretag antingen per post eller från webbsajter. Vissa områden begränsar den typ av Isväxt som kan installeras så att alla olika frön kanske inte är tillgängliga i alla områden.

Steg tre – markberedning

De flesta Ice växter föredrar ljus, sandig jord med full sol även om vissa tål lite skugga ganska väl. Vissa sorter kommer att växa i nästan alla jord och faktiskt föredrar en torr hårt packad området för att avskräcka konkurrens från andra växter. I vilket fall som helst bör jorden vara lätt repas så frön kan göra god kontakt.

Steg fyra – Sådd Ice växtfrön

Is växter kan planteras i utanför trädgårdar från frö när alla risk för frost är förbi. Utsädet ska spridas glest i önskat område och sedan lätt rakade i jorden och vattnas. I kallare områden, bör frön planteras inomhus minst två månader före säker utomhus plantering sedan transplanteras till önskat område. Vissa is växter, såsom avslutande Ice Plant (isört) “self-sugga” en gång började och kommer att sprida sig och tjockna på egen hand.

Steg fem – Vård för Ice växter

De flesta Ice Växter är värme och torka toleranta. Vissa trädgårdsodlare tror Ice växter lägga natrium till jorden runt sina rötter som avskräcker andra växter från att växa i deras närhet. Som ett resultat, är en tillfällig tung blötläggning bra för de flesta Ice växter även om de gör bra med bara enstaka vattning.

Ice växter används ofta som en perenn marktäckare och kallas ofta “stenanläggningar” eller “matt ogräs”. Många trädgårdsmästare använda dem i saftiga trädgårdar där trafiken är minimal

I kallvinterklimat, kan is växter användas som krukväxter, sommarblomlådor eller i amplar som kan tas inomhus när vädret förändras.

Flera is växter är ätliga. En sort som kallas “Nya Zeeland spenat” (nyzeeländsk spenat) används i high-end sallader.